FN Blog / Börtönblog / A próféta - egy meglepően izgalmas börtönfilm...
Nyomtatás Betűméret
A próféta - egy meglepően izgalmas börtönfilm 2010-02-14 19:55:09
A sok kamu börtönfilm után végre egy jó produkció. A prófétát úgy tudtam végigülni, hogy egy percig nem unatkoztam.

Ajánlom mindenkinek, aki reális képet akar kapni a börtönviszonyokról, úgy hogy közben jól akar szórakozni egy jó történetet is végigizgulhat. Nem állítom azt, hogy a magyar börtönökben tömegével ilyen életutakkal lehet találkozni, de több ember számára a büntetés-végrehajtási intézet valójában továbbképző hely

Naiv, aki azt gondolja, hogy a sitten mindenki megbánja tettét és sírva kaparja a zárkaajtót, hogy a társadalom hasznos tagja szeretne lenni újra. A tapasztalat az, hogy a Csillag börtönben az emberek többsége azt bánja, hogy "elszúrta". Nem a bűntudat miatt bánkódnak, hanem amiatt keseregnek, hogy lebuktak, és nem tudják tovább folytatni a "praxist". Bent éveken keresztül arra készülnek, hogy ha kijönnek még profibban és ügyesebben tudjanak majd „dolgozni”. A bűnözők egymást képzik. A legjobb kapcsolatokra is a börtönben lehet szert tenni. Évek alatt a veled egy zárkában élőket itt jobban kiismerheted, mint a saját feleségedet.

A próféta (Un prophete) Franciaországban játszódik. Egy írástudatlan arab fiú, Malik El Djebena (Tahar Rahim) 6 évre börtönbe kerül. A tanulatlan srác gyorsan belekényszerül a börtönhierarchiába: a csicska, ha kell kávét főz, ha kell ügyeket intéz, ha kell gyilkol. Közben pedig tanul, képzi magát és kapcsolatokat köt. Djebena éveken átívelő felemelkedését követhetjük nyomon, ahol büntetésének utolsó hónapjaiban már a börtönből irányítja bűnszervezetét. 

A tavalyi cannes-i filmfesztiválon a Zsűri Nagydíjával jutalmazták a filmet .

francia-olasz filmdráma, 154 perc, 2009
Forgalmazza: Szuez FilmCimkék: börtön, film, cannes-i filmfesztivál
7 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Noti 2010-06-10 08:45:09
angyalfi te egy fasz vagy!
1. angyalfi 2010-02-23 19:06:00
Ja. Szemét vélemény, de azért az enyém: akit 5 évnél többre itélnek, azt inkább le kéne lőni. Nem moralizálásból mondom, kizárólag gyakorlati megfontolás. Indoklás fent.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A nevem Ivanhoe. Emberölés miatt 21 évet ültem a Csillag börtönben, Szegeden. 2006 őszén szabadultam és próbálok új életet kezdeni. Történeteimet Kunstár Csaba írja meg.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Börtönblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés