FN Blog / Börtönblog / 16+ Akik a magánytól befalcoltak
Nyomtatás Betűméret
16+ Akik a magánytól befalcoltak 2010-02-22 13:58:28
Azon a napon - 1986 tavaszán –, amikor bekerültem a rendőrségi fogdára, nem fogtam fel, hogy mit követtem el. Nem menekültem, de nem is akartam feladni magam. Egyszerűen csak lekapcsoltak a rendőrök.

A fogdán az első napot szinte átaludtam. Talán egy rossz álomnak képzeltem ezt az egészet. Sajnos nem az volt. Ahogy kitisztult a fejem, a lelkiismeretem elkezdett gyötörni.

Kezdtem felfogni, hogy mit követtem el. Szerettem volna mindent visszacsinálni. Bárcsak 21 órával vissza lehetett volna pörgetni az időt, akkor nem kellett volna 21 évig rohadnom a rács mögött. De ami még ennél is fontosabb: ők ketten még élnének. A gyilkosság rettenetes teher, főleg ha valakinek működik a lelkiismerete. A gyilkosok többsége megpróbálja felmenteni magát. Én nem tudtam.

10 hónapig egyedül voltam egy zárkában. A cella egy sötét luk volt, ahol egy küblibe kellett a dolgomat elvégezni, az "eredményt" pedig kénytelen voltam egész nap szagolni. A legrosszabb azonban az egyedüllét volt. Tízezerszer lepörgött előttem minden: a szemek, az agónia, a vértócsa és a menekülés. Gyötört a tudat, hogy szégyent hoztam a családomra. Bárcsak lett volna velem valaki, akinek kibeszélhettem volna mindezt. Bárcsak úrrá lettem volna magamon akkor, azon az estén. Bárcsak a fejemet a falba vertem volna inkább. "Bárcsak" - az egyik leggyötrőbb szó a magyar nyelvben: ezzel kezdődik a lúzerek szótára.

A kihallgatások szinte felüdülésnek tűntek: még ha egy rendőrtiszttel is, de beszélni tudtam valakivel.

Azt gondolod, hogy a tényleges életfogytosoknak milyen jó, mert életük végéig megvan a kosztjuk és a kvártélyuk? Pedig ez nem így van. Ezek a rabok a Csillag börtön legfelső szintjének egyik folyosóján tengetik életüket. Nem sokat tudtunk róluk. Hallottuk, hogy teljesen leépültek, voltak, akik öngyilkosok is lettek. Úgy hallottuk, hogy többen a madarakkal barátkoztak, egész nap a galambokkal beszélgettek. A szerencsétleneknek a tetőn építettek ki egy sétálót, de ott is csak az eget látták, ahogy a zárkájukban is. Ennél az életnél még a halál is jobb!

Az egyedülléttől sokan befalcoltak (börtönszleng: öngyilkosságot kísérel meg): felvágták az ereiket, fölakasztották magukat vagy valami kárt tettek magukban, hogy legalább néhány napra vigyék őket más helyre, emberek közé.

Az öngyilkosság egyik legszörnyűbb módja, ha valaki karácsonyfát nyel. A börtönszlengben a karácsonyfa az, amikor drótokat és pengét összehajtanak, majd sűrűn összekötözik cérnával. Ezt lenyelik.

A gyomorban a sav feloldja a cérnát, ettől a penge és a drót kinyílik, összeszurkálva a páciens bélését. Voltak, akik csavart és kanalat is lenyeltek.

A többszemélyes zárkában voltak, akik úgy vetettek véget az életüknek, hogy fejest ugrottak az emeletes ágyról, nyakukat törve ezzel. De hallottam olyanról is, aki egyszerűen éjszaka nyakon szúrta magát.

Hogy mit éreztem a rendőrségi zárkában 1986 tavaszán? Szégyent. Szégyenbe hoztam a családomat és magamat is. Anyámat soha többé nem láttam, apámmal is csak leveleztünk. Szabadulásomkor - 2006 őszén - apám még élt. Egyszer sem látogattam meg őt. A halálakor sem voltam mellette - sajnos. Csak a testvérem látogatott, senki más. Megértem őket, hiszen többet szenvedtek mint én.

A bíróság első fokon kötél általi halálra ítélt. Nem is akartam fellebbezni, mert így éreztem igazságosnak. Végül másodfokon életfogytiglanra enyhítették az elsőfokú ítéletet.

Hogy bocsánatot kértem-e a hozzátartozóktól? Nem, pontosabban: még nem. Nincs szó, amit ki tudnék ejteni a számon, hisz nem tudom visszaadni őket. Az életemet is odaadnám, hogy mindent visszacsináljak. Nemcsak ők haltak meg, én is: az életem olyan lett, mint a tűzből kikapott üszkös fa.


Cimkék: zárka, befalcol, börtönszleng
52 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

84. Ivanhoe (blogger) 2017-03-26 03:57:00
Igor!

De kemény vagy! Álmomban szétbaszom a fejed te nyálas buzi! Azt hiszed kemény vagy?
Hol találkozzunk??? Na???
83. Igor 2015-06-15 23:12:13
Ivanhoe miért válaszolsz így vissza mindenkinek?Egy gyilkos vagy ennyi meg cigány is! Egyik sem jó!Ha annyira változtál akkor nem így kéne vissza szólnod!Az adó fizetők pénzéből ettél ittál a sitten.Jobb szerintem,ha vissza veszel magadból.A sitten ti cigányok többen mertek menősködni "falkában"Kis csicskák vagytok 1-1 ben.De ha annyira nagy ütő képes ember vagy akkor hol lehet veled ütni? Persze 1-1 ben ,nem a "Testvéreiddel"??!! Koszos cigány vagy ennyi!
82. Ivanhoe (Blogger) 2015-03-09 07:13:29
Tony,
Menj vissza az anyádba és maradj is ott!!!!
Igazi vamzer lehetsz, aki élõben elbújik az anyja szoknyája alá....
A kurvaanyádat!
81. Tony 2014-10-05 01:12:07
Te kerülnél hozzám egy szobába cigo!Basználak szájba,hogy anyád megbaszd!A franc egye meg a cigány pofád!Egy gyilkos cigány vagy és kész,Hitler fél munkát végzet a cigokkal!!
80. Ivanhoe (blogger) 2013-11-16 04:16:49
Én hozzám kéne, hogy kerüljenek ezek a nagyszájú kölykök! Megnevelném õket 1 hét alatt!!!!
Az interneten nagy a szájuk!!!! Ilyen cigány,meg olyan cigány......ha meg felrúgnálak benneteket,akkor vérig lennétek sértõdve!
79. Ivanhoe (blogger) 2013-11-16 03:06:39
grasa és dwayne9! Menjetek a jó kurvaanyátokba!
Miért kell még mindig beírogatni,amikor már nem aktív a blog?
    1 2 3 4 5 6 7    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A nevem Ivanhoe. Emberölés miatt 21 évet ültem a Csillag börtönben, Szegeden. 2006 őszén szabadultam és próbálok új életet kezdeni. Történeteimet Kunstár Csaba írja meg.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Börtönblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés